Schilderen is een vak!
01-08-2024
Terug naar overzicht van alle blog artikelen
01-08-2024
Terug naar overzicht van alle blog artikelen
Tips voor de doe-het-zelver
Nog even over buitenschilderwerk, want het is zomer en vakantie. Is je woning of bedrijfspand toe aan renovatie van het buitenschilderwerk en was je van plan dat zelf te doen? Dan geven we je hier een aantal tips over wat je vooral NIET moet doen, want er kan nogal wat mis gaan.
Wat kan er dan misgaan, schilder?
Nou, een pot verf en een kwast kopen en gewoon beginnen te schilderen is al geen goed idee. Dan bladdert de verf er binnen de kortste keren weer vanaf. Altijd EERST goed ontvetten en dan schuren, anders schuur je het vet in de oude laklaag en hecht de nieuwe verflaag niet goed. Kit kieren tussen stenen en hout niet dicht, want het vocht uit de muur kan dan moeilijk weg. Gevolg: bladderende kozijnen. Als je rottend hout niet volledig verwijdert, gaar de houtrot door onder de verf! Ook bij te dik plamuren: scheurtjes in de lak > vocht in het hout > houtrot.
Nog meer fouten bij buitenschilderwerk
Dat was nog maar de voorbereiding. Nu het schllderen zelf. Lak nooit vochtig hout, want dan gaat de verf gegarandeerd bladderen. Eerst het houtwerk kaal maken, dan goede grondverf erop en het hout laten drogen. Dán pas lakken. Overschilder stopverf niet te snel; pas na een aantal weken hecht de verf goed. Schilder ook niet bij een te hoge temperatuur (ideaal is rond 20 graden), want dan droogt de verf te snel en krijg je strepen en structuurtjes. Bij echte hitte gaat donkere verf zelfs blazen vormen (koken). En de uitsmijter: gebruik géén goedkope verf!
Tip
Genoeg gehoord? Dit mag je allemaal weer vergeten als je voor je buitenschilderwerk een échte schilder inschakelt. Moeilijk zoeken? Welnee, je hebt ons al gevonden! Jij je vrije tijd en geen zorgen, wij aan de slag met topschilderwerk.